AMSTERDAM - "Deze website is zo traag dat het onbruikbaar is". De klager in kwestie, over de website Microsoft.com, is niemand minder dan Microsoft-topman Bill Gates in een onlangs openbaar geraakte email aan enkele ondergeschikten binnen zijn bedrijf over problemen met Windows.

In 2003, blijkt uit de mail die de Seattle Post-Intelligence boven water haalde, had Gates het even helemaal gehad met het besturingssysteem Windows en de manier waarop programma's gedownload worden. De rijkste man ter wereld heeft dan net een vruchteloze poging om het videoprogramma Moviemaker te installeren achter de rug.

Gates bekijkt zijn geïnstalleerde bestanden om zeker te weten dat Moviemaker daadwerkelijk op zijn pc staat. Helaas, "het staat er niet tussen". "Wat er wel staat? Een hoop troep. Heeft iemand besloten het enige bruikbare onderdeel van Windows in de prullenbak te gooien"

De downloadsnelheid krijgt nog de goedkeuring van Gates, maar de installatie verloopt weer alles behalve vlekkeloos en duurt veel te lang. "Wat gebeurt er in hemelsnaam gedurende die zes minuten?"

Herstart
Vervolgens verschijnt het verzoek de pc te herstarten. "Waarom moet ik dat doen. Ik herstart mijn computer elke nacht," beklaagt Gates zich.

Hij besluit Moviemaker links te laten liggen en probeert een ander programma, Digital Plus Package, te downloaden. Gates komt niet verder dan het haperende formulier waar hij zijn persoonlijke gegevens moet intoetsen. Hij besluit de email met de woorden: "Als ik er ooit aan toe kom de programma's daadwerkelijk te gebruiken, kom ik hier zeker op terug."

Afzwaaien
De 52-jarige miljardair treedt vrijdag af als voorzitter van Microsoft. Hij gaat zich fulltime richten op de Bill & Melinda Foundation, het grootste goede doel ter wereld dat zich richt op armoedebestrijding, en het verbeteren van gezondheidszorg en onderwijs.

Gates blijft wel de grootste aandeelhouder. Drie mensen nemen de leiding van over op gebieden die voorheen alleen door Gates werden geleid: Steve Ballmer is de nieuwe directeur van het bedrijf, Ray Ozzie wordt hoofd software-ontwikkeling en Craig Mundie wordt leider van de afdeling onderzoek en strategie.