AMSTERDAM - Werknemers van tankstations demonstreren vrijdag bij het hoofdkantoor van hun werkgever Bovag in Bunnik voor een betere cao. Tegelijkertijd wordt verder onderhandeld over de arbeidsvoorwaarden, meldt vakbond FNV Bondgenoten.

Het protest begint om 12.00 uur. In april werd een nieuwe cao voor de kleinmetaalsector afgesloten. De Bovag ondertekende de cao op voorwaarde dat hun tankstations niet werden inbegrepen. De Bovag-garagehouders vallen bijvoorbeeld wel onder die nieuwe arbeidsvoorwaarden.

FNV Bondgenoten wil onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent voor de medewerkers van pompstations. De Bovag heeft tegen hun stations gezegd dat ze met ingang van 1 mei, vooruitlopend op een cao, hun medewerkers alvast twee procent loonsverhoging kunnen geven.

Onveilig
Niet alle tankstations in Nederland zijn aangesloten bij de Bovag. Zo hebben de stations aangesloten bij de Belangenvereniging Tankstations een eigen cao.

Volgens de bond is een nieuwe cao met een loonsverhoging hard nodig omdat de medewerkers zich onveilig en onderbetaald voelen. Ruim zes op de tien werknemers van pompstations voelen zich onveilig op hun werk, blijkt volgens de FNV uit een peiling onder ongeveer zestig werknemers. Dit zou meestal worden veroorzaakt door een tekort aan personeel en vervelend of agressief gedrag van klanten.

Salaris
Meer dan negentig procent zou verder ontevreden zijn over het salaris. De helft werkt volgens de bond vaak over. Bijna vier op de tien werknemers krijgen hier niet of niet genoeg voor betaald, meldt de FNV.

"Deze eerste uitslagen zijn opnieuw een bevestiging dat we door moeten met onze strijd voor een goede cao voor deze werknemers", zegt Jan Berghuis, onderhandelaar bij FNV Bondgenoten. "Ze moeten een loonsverhoging van 3,5 procent krijgen en terug onder de cao kleinmetaal."