AMSTERDAM - Als op 1 juli de sigaretten definitief uitgaan in de horeca, kost dat cafés geen bezoekers. Kroegen kunnen wel andere bezoekers aan de bar verwachten, blijkt uit een peiling van de Postbank.

Van de 56.400 gepeilde cafébezoekers verwacht 20 procent straks vaker naar de kroeg te gaan. Daar staat tegenover dat 18 procent straks minder vaak een café binnen gaat. Voor 45 procent maakt het rookverbod geen verschil. Een laatste groep van 18 procent heeft geen mening.

De gevolgen voor de omzetten van kroegen zijn volgens de Postbank lastig te voorspellen. In Duitsland daalden de omzetten in de horeca toen de sigaret daar in de ban ging, terwijl de Denen juist meer gingen drinken.

Groei
Onderzoeksbureau Nivel voorspelt de horeca een zonnigere toekomst. De organisatie kwam donderdag nog tot de conclusie dat de horeca vanaf 1 juli 800.000 extra klanten kan verwachten. Die groei komt volgens het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg vooral voor rekening van mensen met astma en andere ademhalingsproblemen.

Volgens Nivel zegt een vijfde deel van de Nederlanders die aan astma en andere longziekten lijden, voortaan vaker naar een café of restaurant te gaan. Ook gezonde niet-rokers (10 procent van de bevolking) zullen vaker de horeca bezoeken, voorspelt Nivel. Bij elkaar opgeteld zijn dat 800.000 mensen.