BRUSSEL - Consumenten en producenten in de Europese Unie zijn in juni opnieuw somberder geworden over de economie. In de landen met de euro is het vertrouwen in de economie nog iets harder gedaald dan in de voltallige EU.

De vertrouwensindex kwam flink lager uit dan analisten hadden verwacht. Dat blijkt uit maandelijkse gegevens van de Europese Commissie die vrijdag openbaar zijn gemaakt.

De index die het vertrouwen weergeeft, daalde voor de gehele EU met 2,5 punten ten opzichte van mei naar 94,6. In de eurozone ging het cijfer met 2,7 punten omlaag naar 94,9. De index staat daarmee voor de derde achtereenvolgende maand onder het langetermijngemiddelde van 100 punten.

Spanje
In mei stond het vertrouwen in de EU nog op een herziene 97,1 punten. Voor de eurozone was dat 97,6 punten. Vooral in Spanje (min 6,2) en Frankrijk (min 2,7) daalde in juni het vertrouwen in de economie. In Groot-Britannië (plus 2,1) herstelde het sentiment zicht juist licht van de forse daling in mei.

Ook in Nederland steeg het vertrouwen in de economie. Het vertrouwenscijfer kwam uit op 102,5, ruim een halve punt hoger dan in mei.