AMSTERDAM - De Nederlandse consument betaalt gemiddeld drie keer minder voor de meest basale motorrijtuigenverzekering dan de bewoners van het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek, zo meldt het magazine Verzekerd! van het Verbond van Verzekeraars.

Frankrijk en Duitsland komen als middenmoters uit de bus.

De onderzoekers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) vroegen in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland online offertes aan voor twee standaardpersonen: een man van twintig jaar die een halfjaar een rijbewijs op zak heeft en een vrouw van veertig die al twintig jaar auto mag rijden.

Jaarpremies
Voor de laagste WA-premie (alleen dekking voor schade die de automobilist aan derden veroorzaakt) betaalt de Nederlandse man gemiddeld 1.029 euro. In Engeland ligt de jaarpremie met 3.561 euro ruim drie keer hoger. Een vrouw betaalt respectievelijk 193 euro en 548 euro. Zij is overigens in Duitsland met 175 euro nog goedkoper uit.

Dat de Britse automobilist relatief fors moet betalen voor zijn autoverzekering is volgens het CVS opmerkelijk, omdat de Britse motorrijtuigenverzekeringmarkt bekendstaat als bijzonder beweeglijk. Dat vertaalt zich blijkbaar niet in spotpremies.