BRUSSEL - De internationale organisatie voor wegtransport IRU verzet zich hevig tegen komende EU-plannen voor hogere tol en andere heffingen voor wegtransport. De Europese Commissie gaat voorstellen doen om alle kosten voor weggebruik door te berekenen, zoals lawaai en luchtvervuiling.

De truckers vinden dit voorstel onrechtvaardig en ongepast in deze tijd van hoge brandstofprijzen, zei topman Michael Nielsen van de IRU, waarbij Transport en Logistiek Nederland (TLN) is aangesloten.

Ze menen dat het aankomende Eurovignet-voorstel alleen maar leidt tot hogere kosten. "De vervuiler betaalt, het probleem blijft", aldus de organisatie donderdag. "Van het wegtransport bestaat 85 procent uit ritten korter dan 150 kilometer: daarvoor is geen echt alternatief."

Eurovignet
Wegtransport kent in veel landen specifieke heffingen, zoals de Mau-kilometerheffing in Duitsland. In Nederland moeten zware vrachtwagens een Eurovignet kopen. De prijs hangt af van de milieuklasse.

Vervoersorganisatie EVO vreest grote gevolgen voor de sector. Volgens berekeningen van EVO kunnen de kosten met maar liefst 41 eurocent per kilometer stijgen. EVO roept de EU daarom op de "absurde heffing" tegen te houden.