NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup schrijft in het tweede kwartaal mogelijk nog eens 8,9 miljard dollar (5,6 miljard euro) af wegens verliezen gerelateerd aan de hypotheek- en kredietcrisis. Dat schrijft zakenbank Goldman Sachs in een donderdag gepubliceerd analistenrapport.

Volgens de zakenbank komt de winstuitkering van Citigroup in gevaar door de extra afschrijving. Goldman Sachs vindt dat de bank zijn dividend moet halveren, wat 3,5 miljard dollar aan extra kapitaal oplevert. Mogelijk moet Citigroup ook opnieuw extra aandelen gaan verkopen of bezittingen afstoten om vers kapitaal binnen te halen. Citigroup haalde eerder al meer dan 40 miljard dollar op bij investeerders, onder wie een staatsfonds uit Singapore.

Citigroup is een van de grootste slachtoffers van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de daaruit voortkomende kredietcrisis. De bank verloor meer dan 45 miljard dollar. De grootste bank van de Verenigde Staten gemeten naar bezittingen schrapt 13.000 banen om kosten te besparen.

Merrill Lynch
Goldman Sachs denkt daarnaast dat zakenbank Merrill Lynch in het tweede kwartaal 4,2 miljard dollar extra moet afschrijven. Branchegenoot Sanford C. Bernstein houdt het op een afschrijving van 3,5 miljard dollar. Door de extra afschrijving gaat Merrill Lynch voor het vierde kwartaal op rij een verlies bekendmaken, aldus de analisten.

Het bedrijf heeft sinds het uitbreken van de hypotheek- en kredietcrisis ruim een jaar geleden meer dan 30 miljard dollar moeten afschrijven. Merrill Lynch schrapt 4000 banen om kosten te besparen. Ook trok de zakenbank nieuw kapitaal aan van buitenlandse investeerders.

Op Wall Street werd met teleurstelling gereageerd op de mogelijke extra afschrijvingen bij Citigroup en Merrill Lynch. Het aandeel Citigroup stond 5,5 procent lager en Merrill Lynch daalde 3,9 procent.