AMSTERDAM - Het merendeel van de mobiele telefoons biedt teveel functionaliteiten waarop de consument niet zit te wachten. Mobiel belbedrijf Telfort benadrukt donderdag naar aanleiding van eigen onderzoek het belang van 'eenvoudige maar betrouwbare mobieltjes'.

Ondanks mobiele internetbrowsers, spelletjes, camera's en gps-software, blijkt de consument vooral te bellen en te sms-en. De helft gebruikt de meeste gadgets niet.

Het merendeel van de Nederlanders zegt het bovendien niet belangrijk te vinden om met een 'hip' toestel te worden gesignaleerd. Een meerderheid maakt geen gebruik van de mogelijkheid MMS-berichten te verzenden, spelletjes te spelen, te surfen of e-mail te ontvangen.

Gebruikers zijn echter niet tevreden over de basisfunctionaliteiten die wél gewenst zijn. Een lege batterij, slecht bereik en onvindbaarheid van instellingen blijken tot de grootste ergernissen te behoren.

Walhalla
Volgens Sander Gielen, woordvoerder bij Telfort, bevestigt het onderzoek de bedrijfsvoering van telefoonbedrijf, waarbij de nadruk wordt gelegd op goedkoop bellen, in plaats van sjieke toestellen. "Voorheen was Telfort, net als andere aanbieders, een 'telefoonwalhalla'. We proberen ons nu meer te onderscheiden door te letten op de kosten.

Wat ook meespeelt is dat Nederlanders zijn opgevoed met idee van gratis toestel. Maar dit leidt wel tot een duurder abonnement, terwijl de meeste mensen liever goedkoop bellen."