AMSTERDAM - Nog geen halfjaar nadat de nieuwe taxitarieven officieel van kracht werden, gaat het hele systeem mogelijk alweer op de schop.

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) gaat bekijken of de tijd van een taxirit met behulp van een boordcomputer toch weer op een heldere manier kan worden verwerkt in de ritprijs. "Je moet je ogen niet sluiten voor een bepaalde verbetering."

Bij de presentatie van het rapport van de Taskforce Toekomstvisie Taxi maakte Huizinga donderdag bekend dat ze de uitkomsten van een eerste evaluatie van de nieuwe ritprijzen gaat vergelijken met een zogeheten dubbelsysteem, dat bestaat uit een tijd-, afstand- en instaptarief.

Kilometers
De taxibranche is niet te spreken over het huidige systeem waarbij alleen wordt betaald voor het aantal afgelegde kilometers en niet meer voor de duur van de rit. Er komen veel berichten uit de taxiwereld dat het nieuwe tariefsysteem veel nadeliger uitpakt dan was verwacht, zei Jan Zaaijer, die als voorzitter van brancheorganisatie KNV Taxi aanwezig was bij de presentatie van het rapport.

De inkomstenverschillen tussen chauffeurs die overdag in vaak druk verkeer rijden met de nodige opstoppingen en hun collega's die in de rustigere avond- en nachturen rijden zijn 'aanmerkelijk groter' dan voorzien, stelde Zaaijer. Hij was dan ook erg blij met de mededeling dat de uitkomsten van de evaluatie van de nieuwe tariefstructuur worden vergeleken met het dubbelsysteem.

Boordcomputers
Bij het huidige systeem werd juist afgestapt van de tijdcomponent omdat die voor verwarring zou zorgen bij de klant. Boordcomputers kunnen uitkomst bieden. Over twee jaar worden alle taxi's uitgerust met een apparaat waarmee de ritadministratie digitaal wordt bijgehouden en dat de klant voorziet van een bon met de prijsgegevens. Deze computer maakt het ook mogelijk om de tijd weer in de prijs te verwerken, maar nu op een duidelijke manier, stelde de bewindsvrouw in het vooruitzicht.

Huizinga benadrukte dat een besluit niet is genomen en de huidige tarieven voorlopig gewoon van kracht blijven, maar dat nieuwe ontwikkelingen ook niet moeten worden tegengehouden. "We gaan er alleen met een open blik naar kijken." Het uitgangspunt blijft de 'transparantie voor de klant'.