AMSTERDAM - De bonus die Fortis-topman Jean-Paul Votron heeft gekregen voor de geslaagde overname van ABN Amro is "voorbarig en onterecht" gebleken.

Dat meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag in reactie op de noodmaatregelen die Fortis heeft aangekondigd om financieel gezond te blijven.

"Dit is buitengewoon teleurstellend. Wij hadden tot nu toe de indruk dat dit niet zou gebeuren. Ik had dit niet op deze manier verwacht", zei Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB. Fortis liet donderdag weten ruim 8 miljard euro nodig te hebben om de kredietwaardigheid op peil te houden.

Slagter vindt het jammer dat de uitgekeerde bonus aan Votron voor de overname van ABN Amro niet meer kan worden teruggedraaid. Votron ontving 2,5 miljoen euro en een salarisverhoging van 73 procent tot 1,3 miljoen euro.

Schandalen
De aan Votron toegekende beloningen werden onlangs al bekritiseerd door de VEB. De beleggersclub zette de topman onlangs bovenaan een eigen lijst van 'beloningsschandalen'.

Tijdens de strijd om ABN Amro tussen de Britse bank Barclays en de bankengroep Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander sprak de VEB wel openlijk de voorkeur uit voor een overname door het consortium. Onder meer omdat de bankengroep meer wilde betalen.