Wie zei dat de kredietcrisis voorbij is? Fortis neemt 'uitzonderlijke maatregelen' om de balans met 8 miljard euro te versterken. Zo wordt het interim-dividend geschrapt en nieuwe aandelen uitgegeven. Beleggers betalen weer de rekening.

Door Hans Jager | Blikopbeurs.com

De rigoureuze plannen zijn volgens de bankverzekeraar nodig om de solvabiliteit te versterken. Fortis wijst op ‘voortgaand uitdagende marktomstandigheden' en voorziet op korte termijn geen verbetering van het economisch klimaat. Behalve de uitgifte van aandelen en obligaties wordt het interim-dividend geschrapt, vastgoed verkocht en bedrijfsonderdelen afgestoten.

Hoofdprijs
Lang dachten de brillenmannetjes dat Fortis immuun zou zijn voor de gevolgen van de kredietcrisis, terwijl het nota bene de hoofdprijs betaalde om ABN Amro in te lijven. In januari dit jaar kon u hier voor het eerst lezen dat ook Fortis miljardenrisico's loopt. Het vervolg is bekend. Fortis noteerde op dat moment rond de 15 euro, inmiddels staat er intraday 11 euro op het bord.

Het management mag verweten worden dat het de gevolgen van de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro heeft onderschat. ‘Op dat moment wisten we ook niet dat de marktomstandigheden zo zouden verslechteren', reageert bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron. Hoeveel rode stoplichten kun je over het hoofd zien?

Schoon schip
Positief is dat nu met harde hand schoon schip wordt gemaakt, al zullen beleggers in Fortis daar anders over denken. Dat maakt het aandeel nog niet koopwaardig. Financiële markten zitten gevangen in een cocktail van afnemende economische groei, oplopende inflatie, de kredietcrisis en aanhoudend hoge olieprijzen. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen kelderde in juni naar het op vier na laagste cijfer ooit.

Warren Buffett sprak woensdag van een ‘exploderende' inflatie. Volgens DNB-president Nout Wellink is de vertraging van de economische groei in de eurozone een feit. ‘Dit roept herinneringen op aan de situatie in de jaren zeventig met lange perioden van hoge inflatie en stagnerende economische groei.' Daar past een sterke onderweging in aandelen bij, zonder financiële waarden.