AMSTERDAM - Yahoo heeft een brief aan zijn aandeelhouders geschreven om de keuze om het bod van Microsoft op zijn zoekactiviteiten af te wijzen te verdedigen. Het internetbedrijf besloot in plaats daarvan zijn banden met Google aan te halen.

De brief, geschreven door topmannen Jerry Yang en Roy Bostock, komt in woelige tijden. Yahoo is bezig met de voorbereiding van een grootscheepse reorganisatie, die naar verwachting deze week en mogelijk zelfs donderdag al, zal worden aangekondigd.

Er valt onder meer in te lezen, dat  'de overeenkomst met Google de financiële resultaten zal versterken, terwijl de strategische doelstelling om het startpunt van de meeste internetgebruikers te zijn vooruitgang boekt'. Yang en Bostock stellen bovendien dat de Yahoo-Google-overeenkomst meer aandeelhouderswaarde creëert dan het voorstel van Microsoft.

Alternatieven
"Een ander belangrijk punt, is dat de overeenkomst Yahoo er niet van weerhoudt andere alternatieven na te jagen die de aandeelhouderswaarde doen stijgen", aldus de brief. Het bedrijf sluit een toekomstige overeenkomst met Microsoft of een andere partij niet uit.

Yahoo is al tijden in een felle strijd verwikkeld met zijn grootaandeelhouder Carl Icahn, die van mening is dat het concern in had moeten gaan op de avances van Microsoft. Yahoo wees echter tot twee keer toe een bod van Microsoft af. Met zijn eerste poging wilde de softwarereus het internetbedrijf volledig inlijven, de tweede manoeuvre was erop gericht alleen de zoektak van Yahoo te kopen.

Icahn beschuldigt het bestuur ervan de beoogde overname door Microsoft te hebben gesaboteerd en wil dat de huidige top van Yahoo opstapt. De investeerder heeft eigenhandig een lijst van eventuele vervangers opgesteld.