AMSTERDAM - Vakbond FNV Kiem voor de grafische sector heeft donderdag met verbazing gereageerd op de reorganisatieplannen bij uitgeversconcern Wegener. "Het gaat helemaal niet zo slecht bij Wegener", aldus Bea van den Bosch, secretaris bij FNV Kiem.

De vakbond wil dan ook weten wat de achterliggende reden voor de plannen is. "Is er een strategische visie of is dit alleen maar een rendementseis?"

De vakbond wil vooral weten wat de toekomstplannen zijn voor het concern en met name de grafische sector, waar de grootste klappen gaan vallen. De vakbond vreest anders dat Wegener onder druk wellicht over twee jaar weer een dergelijke stap uit rendementsoverwegingen moet doen. "En dan kun je je afvragen of er dan wel goed voor het bedrijf wordt gezorgd."

De krantenuitgever schrapt 395 tot 465 banen als gevolg van 'moeilijke marktomstandigheden'. Wegener wil hiermee jaarlijks 32 miljoen tot 37 miljoen euro besparen, aldus een verklaring donderdag.

Klap
Het bezuinigingsplan raakt ook in politiek Den Haag een gevoelige snaar. volgens CDA-Kamerlid Joop Atsma (CDA) is het "een klap in het gezicht van de regionale nieuwsvoorziening".

Volgens Atsma bewijst het plan dat het pluriforme nieuwsaanbod in de regio verschraalt. "Voor de lezers is er minder te kiezen. Het is zorgelijk dat deze operatie plaatsvindt omdat een buitenlandse investeerder meer geld wil."

Volgende week wil hij de kwestie in een debat met minister Ronald Plasterk (Media) aankaarten. Hij ziet graag dat het Commissariaat voor de Media een steviger rol gaat spelen om de pluriformiteit van de pers te bewaken.