AMSTERDAM - Fortis is hard geraakt door de dure overname van delen van ABN Amro en de huidige slechte marktomstandigheden.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar kondigde donderdag een financiële noodgreep aan, waarmee ruim 8 miljard euro wordt toegevoegd aan het kapitaal. Beleggers reageerden gealarmeerd.

Het geld, dat nodig is om de schuldenpositie te verbeteren, harkt Fortis op verschillende manieren bijeen. Er worden nieuwe aandelen en obligaties uitgegeven en bepaalde bezittingen worden verkocht. Verder krijgen aandeelhouders geen tussentijds dividend (deel van de winst) uitgekeerd. Het jaardividend krijgen zij in aandelen, zodat Fortis winst kan gebruiken om de balans te stutten.

Alarm
Hoewel in de markt al enige tijd gespeculeerd werd dat Fortis verlegen zit om geld, reageerden aandeelhouders gealarmeerd op de draconische ingreep. Het aandeel, dat al flinke tikken had verwerkt, verloor op de Amsterdamse beurs in de ochtend nog eens dik een tiende van zijn waarde. "Het schrappen van het tussentijdse dividend geeft aan dat de situatie bij Fortis vrij hectisch is", zei een handelaar.

De stap past in een trend waarbij banken wereldwijd vers kapitaal zoeken om hun door de kredietcrisis gehavende balansen op te poetsen. Eerder al injecteerde het Chinese Ping An bijna 2 miljard euro in Fortis. Kort geleden lanceerden grote banken zoals Royal Bank of Scotland en Barclays ongekend grote emissies.

Omstandigheden
Fortis sprak van "uitzonderlijke maatregelen wegens uitzonderlijke omstandigheden". Vorig jaar kocht het concern delen van ABN Amro voor 24 miljard euro, vlak voordat de kredietcrisis uitbrak. Momenteel wordt de Nederlandse bank geïntegreerd in de eigen organisatie.

Rondom de historische overname kampt Fortis met tegenvallers. Zo bepaalde de Europese Commissie dat delen van ABN Amro in Nederland moeten worden doorverkocht wegens mededingingsregels. Het ziet er nu naar uit dat Fortis deze onderdelen met verlies van de hand moet doen.

Delta Lloyd
Een andere strop is dat Fortis onlangs Delta Lloyd moest uitkopen uit het verzekeringsbedrijf van ABN Amro. Al deze slagen incasseert Fortis op het moment dat de bankenwereld kraakt onder het geweld van de kredietcrisis. Fortis heeft al zo'n 2 miljard euro moeten afschrijven op riskante beleggingen.

Toch vindt Fortis niet dat het zich heeft verkeken op de risico's van de overname van ABN Amro. "Het is nog steeds de meest wijze en beste beslissing die we hebben kunnen maken. Maar op dat moment wisten we ook niet dat de marktomstandigheden zo zouden verslechteren", zei bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron.

Winst
Wat momenteel een extra risico vormt voor Fortis, is dat de winstgevendheid, die belangrijk is bij het repareren van de slechte kapitaalpositie, een knauw krijgt van de slechte markt. "Gaan we minder verdienen op onze aandelenportefeuille? Moeten we meer afschrijven op onze leningen? We hebben geen kristallen bol, weten dat nog niet", zei financieel directeur Gilbert Mittler.

In elk geval verzekerde Votron dat áls onaangename verrasssingen Fortis treffen, de maatregelen afdoende buffers opleveren. Financieel analist Ton Gietman van Petercam is sceptisch. "Dat Fortis door de zure appel bijt, zal eerst opluchting sorteren. Maar als de markt verslechtert en Fortis meer verliezen moet nemen, zullen zorgen snel terugkeren."