AMSTERDAM - Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is op een dieptepunt beland. De Marktindicator die dat meet heeft een waarde van 82 bereikt, terwijl 100 de neutraalwaarde is. Dat maakt de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend.

De Eigen Huis Marktindicator meet maandelijks, sinds april 2004, de bereidheid van mensen om een woning te kopen. Consumenten zijn negatiever gestemd door het hoge prijsniveau van woningen, de hoge hypotheekrente en een krapper budget.

Volgens de VEH zijn de gevolgen van het sterk gedaalde consumentenvertrouwen in veel regio's zichtbaar doordat er meer huizen te koop staan. Bovendien blijft het 'te koop' bord langer staan en doet zich op verschillende plaatsen een lichte prijsdaling voor.

Lasten
De vereniging denkt dat de ontwikkeling van de hypotheekrente en de lasten van huishoudens bepalend zullen zijn voor de verdere ontwikkelingen op de woningmarkt.

Afgelopen vrijdag liet de Vereniging Eigen Huis weten dat de verkochte bestaande koopwoningen in mei gemiddeld 2,9 procent meer kostten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Een prijsstijging onder de drie procent is sinds het begin van 1996 slechts twee keer eerder voorgekomen. Na februari dit jaar is de prijsstijging steeds verder afgezwakt.

Bovendien wisselden bijna 14.000 bestaande woningen van eigenaar, ruim 20 procent minder dan in mei 2007. Appartementen vormden een uitzondering, hiervan werden er bijna 11 procent meer verkocht dan vorig jaar.