AMSTERDAM - Nederlanders betalen steeds vaker met de pinpas. Vorig jaar werd de pinpas 1,6 miljard keer gebruikt, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2006. De totale waarde van alle pintransacties bedroeg bijna 70 miljard euro, een stijging van 8 procent.

Dat blijkt uit de jongste editie van het Statistisch Bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag heeft gepubliceerd. Ook betalen consumenten steeds vaker op internet met iDEAL. Vorig jaar verdrievoudigde het aantal transacties tot bijna 15 miljoen.

Tien jaar na de invoering van de Chipknip, is gebleken dat verwachtingen rond dit betaalmiddel niet zijn uitgekomen. Het gebruik is vorig jaar weliswaar toegenomen, maar de totale betalingen ermee van 475 miljoen euro maken een fractie (0,5 procent) uit van totaal gepinde betalingen.

Betaalpunten
DNB wijst erop dat consumenten chippen minder gebruiksvriendelijk vinden dan pinnen en contant betalen. Ze vinden dat er te weinig betaalpunten zijn en zouden willen dat het saldo op de chipknip direct zichtbaar is. Ook de manier van het opladen van de kaart wordt als niet praktisch ervaren.