AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen sloeg woensdag om nadat Wall Street negatief was geopend. De toonaangevende beursgraadmeters eindigden de handelssessie op de laagste niveaus in ruim twee maanden tijd.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot op een stand van 456,34 punten. Dat betekent een verlies van 7,85 punten, ofwel 1,7 procent. De index voor het middensegment, de MidKap, ging 12,20 punten, oftewel 1,9 procent achteruit tot 632,43 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 1,8 en 2,1 procent.

"De handel werd gedomineerd door aanhoudende angst voor renteverhogingen en inflatie en er blijft onrust rond de financiële waarden", zei René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect. Bij de grote fondsen in Amsterdam behoorde de financials Fortis en ING tot de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 2,7 en 2,4 procent.

Corporate Express
De enige echte stijger in de AEX was Corporate Express. Het aandeel won 1,4 procent na het nieuws dat de Amerikaanse branchegenoot Staples de Nederlandse kantoorartikelenhandelaar koopt voor een prijs van 9,25 euro per aandeel. Met de koerswinst van woensdag sloot het aandeel op 9,20 euro.

Oliemaatschappij Shell (plus 0,06 procent) was het enige andere AEX-fonds die het hoofd boven water kon houden. Dat had te maken met de olieprijs die woensdag steeg tot ruim boven de 134 dollar.

Draka
In de MidKap ging de koers van kabelproducent Draka stevig onderuit. Het bedrijf had voorbeurs een tegenvallend tussentijds handelsbericht gegeven. Draka zei het eerste halfjaar van 2008 een stijging van de nettowinst met 30 procent te verwachten. Analisten en beleggers waren teleurgesteld en de koers noteerde een verlies van 11,7 procent.

De euro won iets ten opzichte van de dollar en stond aan het einde van de handel op 1,5555 dollar. Dinsdag bij het handelsslot stond de munt op 1,5470 dollar.