AMSTERDAM - De vermeende vastgoedfraude heeft het imago van de sector beschadigd en de kredietcrisis vertroebelt de vooruitzichten. Op de jaarlijkse vastgoedbeurs Provada in congrescentrum RAI in Amsterdam overheerste woensdag echter het optimisme.

"Het gaat om een paar rotte appels, dat weet iedereen in de sector", aldus manager Jack de Vreede van Bouwfonds MAB. Onder meer voormalige directeuren van Bouwfonds worden door het Openbaar Ministerie verdacht van fraude. "Helaas krijgen we toch een slechte naam bij mensen die er wat verder vanaf staan. Zij vragen zich af wat er bij ons aan de hand is."

Lange rijen bij de ingang en een recordaantal aanmeldingen geven aan dat de interesse in de sector nog groot is. Vastgoedprofessionals erkennen dat de publiciteit over fraude niet goed voor de sector is, maar zien een rooskleurige toekomst voor zich.

Fraude
Het imago is het afgelopen half jaar geraakt door een grote vastgoedfraudezaak waarnaar het Openbaar Ministerie onderzoek doet. Een aantal prominenten uit de Nederlandse vastgoedwereld wordt verdacht van fraude. Justitie verdenkt directeuren en ex-directeuren van onder meer Bouwfonds en Philips Real Estate Investment Management van het bestelen van hun eigen bedrijf door middel van vastgoedtransacties.

"Iedereen wordt over een kam geschoren.", zegt projectontwikkelaar Dirk Verbeek van Waal Ontwikkeling. "Net als je denkt dat het weer goed is, lees je weer iets in de krant. Dat is wel even zuur voor je imago."

Toekomst
Behalve het slechte imago zijn de vooruitzichten voor Europees vastgoedbedrijven verre van rooskleurig. Een groep experts was in mei in Berlijn ronduit negatief over de toekomst. Een moeilijke leningmarkt door de kredietcrisis en een overschot aan kantoor- en winkelruimte, zou de waarde van vastgoed de komende jaren onder druk zetten.

In het Verenigd Koninkrijk zakte de waarde van vastgoed sinds het hoogtepunt in 2007 met ongeveer 25 procent. De experts zeiden hetzelfde te verwachten voor de rest van Europa.

Bouwfonds
De Vreede, die bij Bouwfonds werkt aan vastgoed voor onder meer winkels en horeca, ziet echter geen reden voor pessimisme. "Er zijn veel buitenlandse winkeliers die naar Nederland komen."

Ook Bas Kolkman, manager bij SNS Property Finance, is optimistisch. "Onze kredietportefeuille is de afgelopen jaren hard gegroeid. Er zijn wat minder transacties, maar dat biedt ook kansen."