ZAANDAM - Groepjes varkenshouders voeren woensdag actie bij de supermarktconcerns Schuitema en Ahold. In Zaandam en Amersfoort delen ze symbolisch oranje ballen uit om aandacht te vragen voor de investeringen die zij moeten doen om op 1 juli te kunnen beginnen met het verdoofd castreren van biggen.

De varkenshouders kunnen daar binnenkort mee beginnen. Ze trekken aan de bel omdat de supermarkten volgens hen niet thuis geven nu de financiële compensatie voor de aanschaf van de box waarin de biggen worden verdoofd, geregeld moet worden.

Het lukt de boeren en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) al een maand niet hierover afspraken te maken. Als rond 1 juli niet wordt begonnen met het verdoofd castreren van biggen, kan er op 1 januari 2009 geen vlees van deze varkens in de supermarkten liggen, stellen de boeren.

Toezegging
Landbouworganisatie LTO Nederland, NVV (Nederlandse Varkenshouders Vakbond) en COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) roepen de supermarkten op hun eerdere toezegging uit de zogeheten verklaring van Noordwijk na te komen. Daarin werd eind 2007 afgesproken dat het castreren van biggen uiterlijk in 2015 stopt en dat de meerkosten van het verdoofd castreren gecompenseerd zouden worden.

De varkensfokkers ramen die eenmalige investeringskosten voor de gehele sector op 3,5 miljoen euro. Volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zouden de supermarkten een fonds kunnen vullen om die kosten van de boeren te vergoeden. De varkenshouders willen dat wel. Ze hopen hier woensdag over te kunnen praten met vertegenwoordigers Ahold en Schuitema.

Verkopen
Het CBL stelt dat wel degelijk de meerprijs voor de kosten van verdoofd castreren worden betaald. "Alleen niet direct bij aanschaf van de verdoofboxen. Als er al een fonds moet komen, laat de slachterijen het dan vullen. Wij dragen bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem en verkopen vanaf 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde varkens. Het is aan LTO om te voldoen aan die vraag van de markt."

Mannelijke biggen worden in Nederland gecastreerd om te voorkomen dat het vlees bij het bereiden een vieze lucht geeft. Tot nu toe wordt er onverdoofd gecastreerd, maar de weerstand hiertegen neemt toe. De Tweede Kamer wil ervan af en ook boeren geven al langer aan dat ze van de onaangename klus af willen.