MADRID - Protesterende vrachtwagenchauffeurs hebben woensdag voor de derde achtereenvolgende dag het verkeer in verschillende delen van Spanje ernstig ontregeld. De Spaanse politie heeft in de loop van de dag bij verschillende blokkades ingegrepen.

Door het ingrijpen van de politie kwam het verkeer bij de Spaans-Franse grensovergang van Girona, in Catalonië, weer op gang. Ook de Franse chauffeurs aan de andere kant van de grens schortten hun acties woensdag op.

De stakende Spaanse transportbonden hebben woensdag de gesprekken met de regering hervat. De partijen lijken echter nog niet dichter tot elkaar te komen.

Farce
De Spaanse minister van economie, Magdalena Alvarez, verklaarde dat het "onmogelijk" is tegemoet te komen aan de eisen van de chauffeurs voor lagere brandstofprijzen. De bonden noemden de gesprekken met de minister in de Spaanse krant El País "een farce". "De staking begint nu", aldus een woordvoerder van de bonden.

Ook in Portugal leiden blokkades van vrachtwagenchauffeurs tot problemen. Zo worden er op het vliegveld van Lissabon geen vliegtuigen meer bijgetankt vanwege een ernstig gebrek aan brandstof.

Slachtoffers
De acties hebben al tot verschillende slachtoffers geleid. Dinsdag kwam een Spaanse chauffeur om het leven toen hij werd overreden bij een blokkade in de buurt van Granada. Hetzelfde overkwam een Portugese chauffeur woensdag bij acties in de Portugese stad Alcanena, ten noordwesten van Lissabon.

In Alicante werden in de nacht van dinsdag op woensdag vijf vrachtwagens van stakers in de brand gestoken. Hierbij raakte een chauffeur, die zijn wagen net op tijd kon verlaten, zwaar gewond.