LONDEN - De wereldwijde olieproductie is vorig jaar met 0,2 procent gedaald, de eerste afname sinds 2002. Dat heeft de Britse oliemaatschappij BP woensdag bekendgemaakt.

De productie daalde met 130.000 vaten olie per dag tot 81,53 miljoen vaten op dagbasis. De bewezen reserves kwamen over 2007 onveranderd uit op 1,24 triljoen vaten.

De cijfers onderstrepen de uitdaging voor oliemaatschappijen om de productie op te voeren om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar olie. Toch zijn volgens BP de reserves wereldwijd voldoende om bij de huidige productie ruim 41 jaar vooruit te kunnen.

Problemen
Het probleem is volgens het Britse olieconcern niet een opdrogende voorraad fosiele brandstof, maar vooral de politieke barrières en hoge belastingen die het lastig maken voor concerns als BP om toegang te krijgen tot de reserves. "De problemen zitten boven de grond, niet onder de grond. Het zijn geen geologische, maar politieke problemen", aldus BP-topman Tony Hayward.

De olieprijzen zijn sinds 2002 al aan het stijgen en bereikten vorige week een een record van 139,12 dollar per vat. Dat had deels te maken met zorgen over de voorraden.