Prettig als beleggen zo nu en dan volgens plan verloopt. Long energie, short financials. Dagelijks verschijnen er nieuwe, hogere voorspellingen over de olieprijs. En Lehman Brothers markeert een nieuwe fase van de kredietcrisis.

Hans Jager | Beursblik

Zakenbank Lehman Brothers verraste deze week de markt met een kwartaalverlies van 2,8 miljard dollar, het tienvoudige dan verwacht. De afschrijvingen die dit veroorzaakten zijn maar voor een klein deel gerelateerd aan subprime-hypotheken. Het nieuwe hoofdpijnpapier: complexe financiële verzekeringsproducten, ‘credit default swaps' genaamd.

Nieuw kapitaal
Bankverzekeraar Fortis zit in de hoek waar de klappen vallen. Merrill Lynch kwam met een kritisch rapport, dat stelt dat het bedrijf in ‘extreme situaties' 6,2 miljard euro nieuw kapitaal nodig heeft. Zo ‘extreem' zijn die genoemde situaties overigens niet. Economische neergang, extra afschrijvingen en hogere financieringskosten.

Zowel Ben Bernanke als Jean-Claude Trichet hintten op een renteverhoging later dit jaar. Hoge olie- en voedselprijzen zorgen voor een inflatie die zelfs Centrale Banken niet meer onder het tapijt kunnen schuiven. Een renteverhoging maakt geld lenen duurder en dat is in een kredietmarkt gekenmerkt door wantrouwen geen goed nieuws.

Olie op het vuur
Wat de olieprijs betreft, de vraag is nu dagelijks, wie biedt er meer? Goldman Sachs verwacht een prijs van 140 dollar deze zomer en 200 dollar volgend jaar. Morgan Stanley gaat uit van 150 dollar op 4 juli dit jaar. En Iran gooide olie op het vuur met de uitspraak dat aan het eind van de zomer die 150 dollar voor een vat ruwe olie wel gehaald is.

Alexei Miller, topman van het Russische gas- en olieconcern Gazprom deed daar dinsdag nog een flinke schep bovenop. Hij verwacht dat de komende 18 maanden de prijs verdubbeld naar 250 dollar. In Amerika wordt de pijn vooral aan de pomp gevoeld. Benzineprijzen stegen daar met 10 procent in één maand en 30 procent t.o.v. een jaar geleden.

Discussies
Energiebeleid is nu een ‘hot issue' in de VS. Dat levert leuke discussies op tussen Amerikanen en Europeanen, wat na te lezen is op onze Twitter-pagina over Peak Oil. Wij Europeanen reageren dan al snel in de trant van ‘niet zeuren, die $4 per gallon is een schijntje'. Wie ooit in Amerika geweest is weet dat dit toch wel wat genuanceerder ligt.

Mooie reactie van ‘Lou' op een recent artikel. "De impact van hoge benzineprijzen is in de VS veel groter. Wij hebben geen goed openbaar vervoer, Europeanen hoeven geen 15 kilometers af te leggen naar de supermarkt. Jullie hebben een cultuur die gewend is aan lopen en fietsen." Allemaal waar. Vasthouden dus die olieaandelen.