DEN HAAG - Vrachtwagenchauffeurs gaan donderdag op achttien plekken in het land vanaf 11.55 uur een half uur lang 50 kilometer per uur rijden. Daarmee protesteren ze tegen de opstelling van het kabinet in de discussie over de hoge brandstofprijzen.

Dat meldden de brancheorganisaties TLN en EVO woensdag. Onder het motto 'de maat is vol!' kondigde TLN een landelijke actiedag aan. Het is de bedoeling dat automobilisten zich scharen achter colonnes van vrachtwagens.

TLN en EVO zijn verbolgen over het feit dat het kabinet vasthoudt aan het plan voor een accijnsverhoging op diesel per 1 juli. De organisaties voerden eerder al een meer publieksvriendelijke actie en eisten destijds overleg met het kabinet, met als inzet het schrappen van de accijnsverhoging.

Stilzwijgen
'Na de eerste publieksvriendelijke actie op 29 mei jongstleden heeft het kabinet zich in stilzwijgen gehuld', aldus TLN. 'Aan het verzoek voor een gesprek met (een delegatie van) het kabinet is geen invulling gegeven. De extreme stijging van de toch al hoge dieselprijs in combinatie met de fiscale lastenverzwaringen leiden tot grote problemen in de Nederlandse transport en logistiek en tot veel emoties bij bedrijven.'

TLN wil dat er een einde komt aan de lastenverzwaringen. De organisatie wil dat de accijnzen dalen tot het Europees minium. Daarnaast zou het kabinet werk moeten maken van een 'dieselprijsstabilisator', waarbij de accijns daalt als de olieprijs stijgt, en andersom.

Begrip
De verladersorganisatie EVO heeft begrip voor de emoties in de transportbranche, maar ondersteunt de door TLN gekozen actievorm niet. Algemeen directeur Dick van den Broek Humphreij van EVO: 'Wij zijn geen voorstander van langzaamaanacties omdat dit zorgt voor oponthoud op de Nederlandse wegen. Onder onze leden zijn supermarkten, winkeliers en mkb'ers die daar hinder van ondervinden. Maar wij begrijpen wel heel goed de emotie die leeft bij de transportbranche. Het water staat ze aan de lippen.'

'In vrijwel alle Europese lidstaten gaan regeringen in gesprek met het logistieke bedrijfsleven over de hoge brandstofprijzen en lastenverzwaringen, maar in Nederland blijft het doodstil', zo vervolgt Van den Broek Humphreij.

'Dit kabinet roept om het hardst dat het de dialoog met de samenleving zoekt, maar geeft geen enkel teken van leven op het moment dat ondernemers de noodklok luiden', meent de EVO-topman. 'Ondertussen kondigt het kabinet doodleuk een nieuwe serie lastenverzwaringen aan.'