AMSTERDAM - Microsoft heeft 21 Amerikaanse resellers aangeklaagd wegens piraterij van Windows en Office. De ondernemers zijn gesnapt dankzij het Windows Genuine Advantage-programma en een kliklijn.

Bij alle rechtszaken ging het om het besturingssysteem Windows XP of consumentenversies van kantoorsoftwarepakket Office. Slechts twee zaken betreffen piraterij van bedrijfssoftware. Het nieuwe besturingssysteem Vista is nog niet onderzocht.

Enkele van de aangeklaagde bedrijven waren al eerder door Microsoft beschuldigd van piraterij en hadden een schikking met de softwaregigant getroffen.

Kliklijn
Sommige resellers liepen tegen de lamp dankzij Microsofts berikitiseerde Windows Genuine Advantage (WGA) of Office Genuine Advantage-programma's. Hiermee wordt sinds 2006 online gecontroleerd of een gebruiker een legitieme kopie van Windows of Office op zijn computer draait. De andere zaken zijn aan het licht gekomen dankzij bellers naar de 'piratenkliklijn' van Microsoft.

Volgens antipiraterij-organisatie de Business Software Alliance (BSA) is 20 procent van de software in Amerika illegaal. Hoewel dat een van de laagste percentages ter wereld is, wordt de schade geschat op 8 miljard dollar. Dit recordbedrag is het gevolg van de enorme omvang van de Amerikaanse markt.

Nederlander
Eerder deze maand heeft Microsoft acht softwaredealers aangeklaagd voor de verkoop van software zonder licenties. Onder hen was een Nederlander die voor miljoenen dollars illegale software zou hebben verkocht. Deze ontkent echter de beschuldigingen en beweert dat het om legale parallelimport zou gaan.

De ondernemer beloofde terug te slaan met een klacht bij de EU over machtsmisbruik van de softwareproducent.