AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon heeft een aandeel genomen in 35 gasvelden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Daartoe nam het bedrijf Burlington Resources Nederland Petroleum (BRN) over van het Amerikaanse CononoPhillips.

Met de overname, die Nuon woensdag bekendmaakte, wil het bedrijf de positie op de gasmarkt versterken. De stap betekent dat Nuon naast de productie en levering van elektriciteit, en het leveren van gas, nu ook gas gaat produceren.

Het bedrijf krijgt daarvoor een aparte divisie gasexploratie en -productie. Op dit gebied is Nuon "zeker van plan" verder uit te breiden met overnames, aldus een woordvoerster.

Terugwerkende kracht
Nuon betaalt 476,7 miljoen euro voor BRN. De overeenkomst gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar.

Exploratie- en productiebedrijf BRN was onderdeel van het Amerikaanse Burlington Resources, dat eerder in zijn geheel werd overgenomen door ConocoPhillips. ConocoPhillips zette het Nederlandse onderdeel in de etalage, waarop Nuon het kocht.

BRN heeft diverse activiteiten, zoals de ontwikkeling en productie van gasvelden, gastransport en gasverwerkingsinstallaties. Naast de belangen in de 35 gasvelden heeft BRN onder meer belangen in de Westgastransport-pijplijn en in aanlandige faciliteiten voor verwerking van hoog- en laagcalorisch gas in Den Helder.

Den Helder
De producerende velden van BRN staan in verbinding met het Nederlandse gasnetwerk. Het gas komt in de productievestiging in Den Helder aan land. Andere aandeelhouders in de betreffende gasvelden zijn de NAM, Wintershall en Energie Beheer Nederland.

Nuon is na Essent het grootste energiebedrijf van Nederland. Het bedrijf, waarvan de aandelen in handen zijn van provincies en gemeenten, boekte vorig jaar een nettowinst van 875 miljoen euro en een omzet van 5,7 miljard euro. Zakenbank Merrill Lynch heeft het energiebedrijf geadviseerd bij de aankoop van BRN.