AMSTERDAM - Corporate Express gaat akkoord met een overname door Staples. De kantoorartikelenhandelaar laat weten het opnieuw licht verhoogde bod van zijn Amerikaanse branchegenoot aan te bevelen bij de aandeelhouders.

Staples biedt 9,25 euro per aandeel Corporate Express, wat het Nederlandse bedrijf waardeert op 3,1 miljard euro. Eerder bood het Amerikaanse bedrijf 9,15 euro per aandeel. Corporate Express heeft zich lang niet willen laten overhalen tot de overname. 

Met de samenvoeging van de twee bedrijven ontstaat 's werelds grootste leverancier van kantoorartikelen met meer dan 94.000 werknemers. Over het fiscale jaar 2007 boekten de bedrijven gecombineerd ongeveer 18 miljard euro aan omzet.

Verbetering
Volgens Corporate Express waardeert het bod van 9,25 euro het bedrijf 'adequaat' en vertegenwoordigt het 'een belangrijke verbetering' ten opzichte van het eerste, vijandige bod van 7,25 euro en het daaropvolgende bod van 8 euro per aandeel.

De overeenkomst met Lyreco, een Franse sectorgenoot die Corporate Express wilde overnemen om de de overname door Staples te dwarsbomen, is beëindigd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering die op de rol staat voor 18 juni, zal er dan ook niet gestemd worden over een fusie met Lyreco.

Ventress
De huidige bestuursvoorzitter van Corporate Express, Peter Ventress, zal de leiding op zich nemen van Staples International, om de activiteiten van het concern buiten de Verenigde Staten en Canada in goede banen te leiden. Hij moet Ron Sargent, CEO van Staples,  boven zich dulden.

'We hebben enorm respect voor Corporate Express en denken dat het samenvoegen van de twee bedrijven goed is voor klanten, personeel en aandeelhouders', aldus Sargent. Staples heeft toegezegd dat er geen plannen bestaan om banen te schrappen.

De aanmeldingstermijn van het bod loopt af op 27 juni.