GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de vakbonden in het streekvervoer verboden tijdens de spitsuren te staken. Volgens de rechter zijn beperkte stakingen niet onredelijk.

De beperkte stakingen hebben een geldigheidsduur van twee maanden. "Als er half augustus nog geen oplossingen zijn, dan vervallen de beperkingen", aldus de rechter. In dat geval mag er wel weer de hele dag gestaakt worden.

De rechter deed uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en reizigersvereniging ROVER. Zij vinden dat reizigers onnodig lang gedupeerd zijn door het conflict tussen de werkgevers en werknemers en eisten daarom een afkoelingsperiode van een maand.

Overlast
De vakbonden erkennen dat veel reizigers de afgelopen tien dagen last hebben ondervonden van de algehele stakingen, maar vinden dat de overlast niet disproportioneel is. De rechter is het daarmee niet eens. "De tienduizenden ongemakken samen hebben veel schade opgeleverd, oordeelde hij.

De vakbonden mogen van 12 juni tot en met 12 augustus buiten de spitsuren staken. Dat betekent dat de bussen moeten rijden van zeven tot negen uur 's morgens en van vier tot zeven uur 's avonds. Houden zij zich niet aan de uitspraak, dan moeten de bonden een boete van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 200.000 euro.