AMSTERDAM - Hoewel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers markten op maandag nog schrik aanjoeg met een groot kwartaalverlies, heeft de financiële sector het ergste achter de rug.

Dat is de verwachting van Fortis Investments, het vermogensbeheerbedrijf van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Fortis deed deze voorspelling dinsdag, tijdens een vooruitblik op het economische klimaat in de komende zes maanden. Fortis Investments denkt dat de aan het licht gekomen problemen in de financiële sector de reële economie nog zullen gaan raken.

Maar per eind 2009 zal de wereldeconomie weer aantrekken. "Het verleden leert dat een recessie tijdelijk is en ongeveer negen maanden duurt", zei William de Vijlder, hoofd investeringen bij de belegger met ongeveer 245 miljard euro onder beheer.

Bear Stearns
Volgens de vermogensbeheerder betekende de redding van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns, afgelopen maart, dat er een vangnet onder de financiële wereld werd gespannen. De bank JPMorgan Chase en de Federal Reserve behoedden Bear Stearns voor de ondergang. De Vijlder: "Daaruit werd duidelijk dat de Fed de financiële sector hoe dan ook overeind wil houden."

Fortis presenteerde zijn verwachtingen op een curieus moment. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch liet zich negatief uit over de financiële positie van het Belgisch-Nederlandse concern. Het aandeel Fortis stond daardoor dinsdagmiddag ruim 5 procent lager op de effectenbeurs in Amsterdam.

Fortis bestempelt het huidige economische klimaat als "somber". De slechte huizenmarkt in de Verenigde Staten, de kredietcrisis en de dure olie vormen de belangrijkste zorgen. Ondanks de onzekere situatie verwacht Fortis dat het "in de tweede jaarhelft van volgend jaar weer mooi weer wordt", zo zei De Vijlder.

Bodem
De Vijlder verwacht dat de bodem op de Amerikaanse huizenmarkt op een bepaald moment moet zijn bereikt. "Prijzen zijn dan dusdanig laag, dat huurders het zich kunnen veroorloven een huis te kopen. Verder zal de arbeidmarkt zich gaan stabiliseren als bedrijven het meeste vet hebben weggesneden. Banken zullen vervolgens weer sneller geld durven uitlenen", aldus de bestuurder.

Zorgen over een almaar toenemende inflatie, als gevolg van onder meer de stijgende voedselprijzen, heeft Fortis niet. "De huidige economische tegenslagen zullen de koopkracht van mensen aantasten. Daarmee zal ook de inflatie beteugeld worden", zei beleggingstrateeg Joost van Leenders.

Signalen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de basisrente volgende maand met 25 basispunten zal verhogen naar 4,25 procent, bevreemden Fortis dan ook. "Als dat gebeurt, zullen ze de markten eind dit jaar weer te hulp moeten schieten. Dan zal de rente weer worden teruggeschroefd naar 4 procent", aldus Van Leenders.

Bedrijfsobligaties
Voor wat betreft beleggingen heeft Fortis momenteel het meeste vertrouwen in bedrijfsobligaties. De Vijlder: "Natuurlijk zullen bedrijfswinsten en dividenden omlaag gaan. Maar ondernemingen zijn wel sterk genoeg om hun leningen af te lossen."

Verder is Fortis positief over Amerikaanse aandelen. "De Amerikaanse economie is al verder in de economische cyclus. Dat verkleint de kans op slecht nieuws. Verder profiteren bedrijven van de lage dollar", aldus De Vijlder.