AMSTERDAM - Telecombedrijven zijn dinsdag in Den Haag op het matje geroepen vanwege de hoge sms-tarieven vanuit het buitenland. Nederlanders op reis betalen meer dan welke andere Europeaan dan ook: 51 eurocent. Het Europese gemiddelde is 35 eurocent.

Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) zei in de Tweede Kamer dat zijn topambtenaar dinsdagmiddag bij de directeuren van de telecombedrijven een tariefverlaging bepleit.

Heemskerk roept de bedrijven op snel met een 'zomeraanbieding' te komen. Met de huidige tarieven is de consument volgens de staatssecretaris 'erg duur uit'. "Dat stoort mij ook zeer."

Zakkenklopperij
GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik sprak van 'zakkenklopperij' en eiste een tariefverlaging vóór de EK-wedstrijd Nederland-Frankrijk van vrijdag. Heemskerk zei niet te verwachten dat het voor vrijdag geregeld is.

Maandag maakte telecomwaakhond Opta bekend naar de Europese Commissie te stappen om de kosten voor sms'jes omlaag te brengen. De VVD zei dinsdag niet te willen wachten op die resultaten en riep Heemskerk in Kamervragen op zich persoonlijk in te spannen voor een verlaging.