AMSTERDAM - Een kapsalon moet een voormalig medewerkster schadevergoeding betalen omdat zij door haar werk kapperseczeem had opgelopen. Dat heeft de kantonrechter bepaald, zo meldde de FNV dinsdag. Het is volgens de FNV voor het eerst dat een werkgever aansprakelijk is gesteld voor kapperseczeem.

De 32-jarige Wendy Postma kreeg in 2001 last van kapperseczeem. Zij werkte toen al twee jaar bij een kapsalon. Behandeling door een dermatoloog mocht niet baten en zij moest stoppen als kapster. Bij de kapsalon was volgens Post het nodige mis. Zo was er gebrek aan goede handschoenen voor het haarverven.

De rechter stelde dat tien jaar geleden niet helemaal duidelijk was wat voor handschoenen gedragen moesten worden en welke werkmethoden moesten worden toegepast. Maar de werkgever had wel maatregelen moeten nemen om de kans op allergie zo klein mogelijk te maken.

Kapperseczeem
Ongeveer 15 procent van de kappers heeft volgens onderzoek last van kapperseczeem. De vakbonden en werkgevers maakten in 2001 afspraken over werkomstandigheden om de aandoening terug te dringen. Volgens Jan Warning van Bureau Beroepsziekten zijn er nog steeds kapsalons met oude, ongezonde werkmethoden.