AMSTERDAM - Opnieuw kon het winkelend webpubliek maandag moeilijk terecht bij Amazon, net als vrijdag het geval was. Op beide dagen was de winkel urenlang slecht bereikbaar.

Voor Nederland waren het de avondsurfers die last kunnen hebben gehad van de technische problemen. Maandagavond tussen 19.03 en 19.23 uur lukte het maar dertig procent van de bezoekers om toegang te krijgen tot de site. Dat zegt het bedrijf Keynote Systems, dat de prestaties van verschillende websites bijhoudt.

Nadat de verbindingen na de eerste storing zich stabiliseerden, was het een half uur later opnieuw raak. Tussen 19.56 en 20.09 lukte het 68 procent om op de site te komen. Ook de Britse versie van de online winkel kampte met problemen. Na 20.09 deed de site het weer naar behoren.

Oplossen
Amazon liet weten aan PCWorld: "Er zijn klanten die problemen hebben gemeld aan ons. Het lukte sommigen niet om op de site te komen. We proberen er alles aan te doen om de problemen op te lossen."

Amazon's site voor ontwikkelaars, getiteld Amazon Web Services, had geen last van de storingen op vrijdag en maandag.

Op vrijdag duurden de problemen langer dan maandag. Voor het weekend was de site bijna drie uur moeilijk bereikbaar. De website meldde slechts "Http/1.1 Service Unavailable."

Keynote Systems
Voor de gemiddelde klant betekent deze cryptische melding niks. Maar de baas van Keynote Systems, Shawn White, vermoedt dat er ergens een server niet goed geconfigureerd was: "Hoe complexer het system, hoe moeilijker het is om te onderhouden. Daardoor kan een configuratieverandering op de ene plek, zorgen voor problemen in een ander gebied."

Voor elk uur onbereikbaarheid loopt webwinkelreus Amazon duizenden koopgrage klanten mis en daarmee behoorlijke omzet.