AMSTERDAM - Philips heeft toegezegd de vijfhonderd televisies te recyclen die Greenpeace dinsdag bij de Rembrandtoren in Amsterdam dumpte. Dat zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

Met de actie protesteerde Greenpeace bij het hoofdkantoor van het elektronicaconcern tegen de manier waarop Philips zijn afval inzamelt.  Greenpeace vindt dat het elektronicabedrijf zijn oude producten beter bij elkaar moet brengen. In november stelde Greenpeace al dat Philips zijn eigen elektronica-afval niet opruimt. In plaats daarvan zou dit in de Derde Wereld worden gedumpt.

Voor de televisies die Greenpeace dinsdag bij Philips stortte, hebben consumenten volgens de woordvoerder een verwijderingsbijdrage betaald. "Toch waren deze televisies op weg om ergens op een schroothoop gedumpt te worden."

Pletten
De milieupolitie zou in de ochtend nog hebben geprobeerd het afval te verwijderen. "Ze gingen met veel geweld te werk en begonnen de televisies te pletten. Dat leek ons geen goed idee." De actievoerders werden binnengevraagd, waar in een gesprek met Philips-topman Gerard Kleisterlee werd besloten dat Philips de televisies zou recyclen.

In maart klommen actievoerders van Greenpeace op het dak van het Okura-hotel in Amsterdam om bij de aandeelhoudersvergadering van Philips te protesteren. Het elektronicaconcern kondigde door de actie aan de website zo aan te passen dat klanten kunnen zien waar ze hun apparaten van Philips kunnen inleveren.

Verplicht
Volgens Greenpeace zamelt Philips daarnaast alleen apparaten in in landen waar dat verplicht is. In onder meer Rusland, India en Denemarken zou Philips het op dit punt niet goed voor elkaar hebben. Ook in die landen voert Greenpeace dinsdag actie tegen Philips.

Philips was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.