AMSTERDAM - Financiële markten zetten zich schrap. Na het winstalarm van concurrent Lehman Brothers vrezen investeerders dat ook de Zwitserse bank niet gespeend zal blijven van meer afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis.

Maandag liet de Amerikaanse zakenbank, terwijl de geruchtenmolen al op volle toeren draaide, weten over het tweede kwartaal een verlies van bijna 1,8 miljard euro te verwachten. De bank heeft vooral te kampen met grote tegenvallers bij de handel in effecten. Het voorspelde verlies is veel meer dan waarop analisten gemiddeld gerekend hadden.

De afschrijvingen die door Lehman Brothers gerapporteerd zijn, zijn 'duidelijk indicatief voor verdere afschrijvingen voor UBS', zo stelt een handelaar tegenover the Wall Street Journal. Bovendien is de waarde van de zogenoemde subprimegerelateerde beleggingen van de bank de laatste weken gedaald.

Aandelenuitgifte
De verslechterde vooruitzichten komen tegelijkertijd met de naderende afronding van een aandelenuitgifte die de bank doet in de hoop 16 miljard Zwitserse frank op te halen om de balans te versterken. De nieuwe aandelen gaan met een korting van 31 procent over de toonbank. Vrijdag zal UBS de resultaten hiervan presenteren.

UBS is één van de zwaarst getroffen banken door de kredietcrisis. De bank moest tot nu toe 38 miljard dollar aan afchrijvingen incasseren op  subprimegerelateerde producten sinds het begin van de crisis vorige zomer.

Eerder dit jaar schoten staatsfondsen uit Singapore en het Midden-Oosten UBS te hulp met een kapitaalinjectie van 13 miljard Zwitserse frank.