AMSTERDAM - De online vraag naar personeel is in mei licht afgenomen, zo blijkt dinsdag uit de Monster Employment Index. 'De daling is opmerkelijk omdat de index in mei over het algemeen een toename laat zien', aldus het maandelijkse rapport.

De index daalde met vier punten naar 206. Dat is nog altijd de op één na hoogste stand sinds het begin van de index in 2004, maar het betreft wel de laagste jaarlijkse groei tot nu toe. 'Dit kan duiden op een trendbreuk in de tot nu toe zo sterke Nederlandse economie', denkt Diana Krieger, managing director van Monsterboard.nl.

De categorie hr liet met een min van 16 punten de sterkste daling zien. Ook in de sectoren marketing, pr en media vielen voor de tweede maand op rij rake klappen. Daarnaast waren er duidelijke afnames te zien bij accounting, namelijk -10, bij sales en de bouw, die beide een daling van acht punten moesten incasseren.

Recordpeil
De administratieve sector zorgde voor een positieve noot. Deze noteerde een stijging van 22 punten en bereikte daarmee een recordpeil. In de horeca steeg de personeelsvraag met 10 punten en in de sector transport en logistiek viel dezelfde toename waar te nemen.

In geografisch opzicht lieten de provincies Drenthe (+13) en Overijssel (+12) de grootste stijging van de online vraag naar personeel zien. In Drenthe waren het voornamelijk de publieke sector, educatie en training en de bouwsector die voor een groei van de index zorgden.

In de provincie Limburg liet de index met 19 punten de sterkste daling zien, terwijl ook Zuid-Holland (-6) en Utrecht (-6) er niet zo best vanaf kwamen in mei.

Europees
De Europese Index steeg wel, met een punt. Dit kwam vooral door een groei van de online vacatures in Groot-Brittannië en Duitsland. In de overige landen daalde de index, maar minder sterk dan Nederland. Frankrijk, België en Zweden verloren twee punten, Italië een punt.