AMSTERDAM - Nederlandse melkveehouders kunnen zich binnenkort indekken tegen grote prijsschommelingen van melk. In september of oktober gaat een termijnmarkt van start die zich speciaal richt op het verhandelen van melkcontracten.

Dit heeft initiatiefnemer Albert de Haan dinsdag gezegd. De Haan was in 2004 ook betrokken bij de oprichting van een Europese termijnmarkt voor rechten op CO2-uitstoot.

De tijd is nu rijp voor het verhandelen van melkcontracten, stelt de Nederlander. "Door de ingezette liberalisering van de Europese melkmarkt schommelen de prijzen sterk. Termijncontracten geven boeren de zekerheid over hun inkomen."

Protesten
Over de melkprijzen was de afgelopen tijd veel te doen. In Nederland protesteerden boeren tegen een scherpe daling van de prijzen. Uit woede werden toegangswegen van fabrieken van zuivelproducenten als Friesland Foods en Campina geblokkeerd.

De Haan wilde in 1991 al een beurs beginnen voor de verhandeling van melkquota, maar dat project is niet van de grond gekomen. In de Verenigde Staten is termijnhandel in melk al heel gebruikelijk. Dit gebeurt in Chicago, waar hoekmannen in felgekleurde jasjes op een beursvloer vraag en aanbod bij elkaar brengen. De Europese termijnhandel zal op een elektronisch platform plaatsvinden, met kwartaalcontracten.

Een van de aandeelhouders van de European Milk Exchange wordt waarschijnlijk Climate Exchange, de moederorganisatie van de European Climate Exchange. Het hogere doel van Climate Exchange is om in de toekomst ook CO2-rechten van boeren te verhandelen. De Haan, die nog commercieel directeur is bij de Europese CO2-beurs, zegt ook met andere partijen te praten over deelname.