AMSTERDAM - Fortis heeft dinsdagochtend tot 7,5 procent lager genoteerd op Euronext Amsterdam. Het aandeel verliest terrein op zorgen voor nieuwe afschrijvingen.

'De balansen kraken,' zo stelt handelaar Gert-Jan Geels van Eureffect. 'De vrees in de markt is dat Fortis gedwongen zal zijn een rondje langs de aandeelhouders te maken om zijn voorzieningen en reserves op peil te houden.' Sussende woorden van de Nederlands-Belgische bankverzekeraar worden volgens hem door de markt niet meer geloofd.

Ook weegt een afwaardering door Merrill Lynch op het aandeel, zo stelt Geels. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies voor Fortis van buy naar neutral uit bezorgdheid over de financiele positie.

Kapitaalproblemen
Het aandeel staat al sinds vrijdag onder druk, in navolging van berichten op over mogelijke kapitaalproblemen bij Lehman Brothers. Het aandeel Fortis sloot toen 3,4 procent lager.

Gisteren leverde het aandeel 4,4 procent in. Lehman maakte bekend een verlies te verwachten van USD 2,8 miljard, veel groter dan analisten voorzagen. Zij gingen uit van een verlies van ongeveer USD 300 miljoen. Ook wil het USD 6 miljard ophalen middels een aandelenuitgifte.

Rond 10.20 uur noteert het aandeel Fortis 5 procent lager. De AEX gaat dan 1,3 procent lager.