BOSTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, wil krachtig optreden om de stijgende inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden.

Dat zei Fed-voorzitter Ben Bernanke maandagavond in een toespraak in Boston. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de reeks renteverlagingen die vorig jaar werd ingezet door de Fed.

Volgens Bernanke zijn de inflatierisico's toegenomen. De inflatie in de VS kwam in april uit op 3,9 procent op jaarbasis, vooral als gevolg van de hoge brandstofprijzen.

Afkoeling
Bernanke is van mening dat het gevaar voor een ernstige afkoeling van de Amerikaanse economie in de afgelopen maand is afgenomen, ondanks dat de werkloosheid in mei het sterkst steeg in 22 jaar. Volgens Bernanke wordt de Amerikaanse economie geholpen door de renteverlagingen van de afgelopen tijd en belastingmaatregelen.

Met zijn opmerkingen geeft de Fed-voorzitter aan dat de rente in de VS waarschijnlijk niet meer zal worden verlaagd. De volgende rentevergadering staat voor 24 en 25 juni op de agenda.

Sinds september vorig jaar heeft de Fed de rente verlaagd van 5,25 procent tot 2 procent om de rust op de financiële markten te herstellen en de Amerikaanse economie een duwtje in de rug te geven. De meeste analisten verwachten aan het einde van dit jaar een renteverhoging.