SAN FRANCISCO - Technologieconcern Apple heeft maandag de nieuwe versie van de iPhone gepresenteerd, de zogenoemde iPhone 3G. Het vernieuwde apparaat heeft een snellere internetverbinding in vergelijking met de huidige versie.

Het apparaat maakt daarvoor gebruik van een zogenoemd derde generatie netwerk, ook wel UMTS genoemd. Hierdoor hebben gebruikers een snellere verbinding in vergelijking met andere mobiele netwerken. De introductie komt ongeveer een jaar na de lancering van de eerste iPhone. Topman Steve Jobs toonde het apparaat maandag op een conferentie van Apple in San Francisco.

De snelheid van de internetverbinding was een van de kritiekpunten op het apparaat. Vooral Europese gebruikers waren teleurgesteld in de snelheid van de verbinding, aangezien Europa voorop loopt in het bouwen en gebruik van het UMTS-netwerk. Tot nu toe zijn er volgens Jobs 6 miljoen iPhones verkocht.

Navigatie
Het apparaat heeft bovendien een ingebouwde GPS-ontvanger, waardoor het mogelijk is gebruik te maken van een mobiel navigatiesysteem.

Met de nieuwe iPhone kunnen gebruikers verder zakelijke email controleren. Hiermee wil Apple meer zakelijke klanten bereiken, die tot nu toe vooral gebruik maken van de Blackberry van Research in Motion.

Opslagvermogen
Het instapmodel moet in de Verenigde Staten 199 dollar gaan kosten. Daarvoor krijgen de gebruikers 8 gigabyte aan opslagvermogen. Voor 16 gigabyte moet de Amerikaanse klant 299 dollar neertellen. Beide zijn in combinatie met een tweejarig telefooncontract bij het Amerikaanse telecombedrijf AT&T.

Half juli begint de verkoop van de iPhone 3G in 22 landen. Dan ligt de iPhone eindelijk ook in de Nederlandse winkels. Deze moesten de introductie van het eerste model ontberen. Wat de nieuwe iPhone in Nederland gaat kosten, is nog onbekend.