AMSTERDAM - FNV Bondgenoten ziet een oplossing voor het conflict in het streekvervoer.

De vakbond wil net als oud-minister Klaas de Vries, die vrijdag met een advies over het cao-conflict kwam, dat de eerder aangekondigde kortingen van het rijk op de subsidies voor het streekvervoer voor een jaar worden teruggedraaid.

Daarmee blijft er 21 miljoen over voor de werkgevers. Dat bedrag kan geïnvesteerd worden in een nieuwe cao, meldt de bond maandag.

De Vries concludeerde dat de busbedrijven de dupe zijn van de bezuinigingen van het rijk. "Zijn rapport viel goed in de smaak", zegt voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. "Met ons voorstel brengen we een oplossing binnen handbereik."

Tegenprestatie
Met het voorstel kan een overbruggings-cao voor een jaar worden afgesloten, waarmee de huidige busstakingen per direct worden beëindigd. Als tegenprestatie voor het terugdraaien van de bezuinigingen, spreken de openbaar vervoerbedrijven en het rijk dan in een convenant af om het vervoer milieuvriendelijker te maken, zegt FNV Bondgenoten-bestuurder Janny Koppens.

Volgens de bond komen alle drie de partijen in het voorstel goed uit de bus. "De werkgevers krijgen een extra duit in het zakje door de teruggedraaide bezuinigingen, de politiek krijgt afspraken op milieugebied als beloning en de werknemers krijgen een cao die aan hun looneisen voldoet."

Mocht de politiek akkoord gaan met het voorstel, dan wil FNV Bondgenoten dinsdag nog om de tafel met de werkgevers voor een nieuwe cao. "Wij zullen hen dan ook op een aantal punten tegemoetkomen", zegt Koppens.