MOSKOU - Rosneft, het grootste olieconcern van Rusland, heeft onder meer dankzij de hoge olieprijzen zijn nettowinst in het eerste kwartaal meer dan verzevenvoudigd tot 2,56 miljard dollar. De omzet verdubbelde tot 16,37 miljard dollar, maakte het Russische staatsolieconcern maandag bekend.

Een jaar eerder kwam de winst nog uit op 358 miljoen dollar. Het resultaat valt hoger uit dan verwacht. De omzet bleef iets onder de prognoses.

Oeral-olie
De prijs van een vat ruwe Oeral-olie, de maatstaf die in de Russische oliesector wordt gehanteerd, steeg in het afgelopen kwartaal met 70 procent tot gemiddeld bijna 93 dollar. De olieproductie van Rosneft steeg met 24 procent naar ruim 2,1 miljoen vaten per dag.

Rosneft profiteerde daarbij ook van een reeks acquisities. Het concern nam vorig jaar vrijwel alle bezittingen over van de failliet verklaarde branchegenoot Yukos. Daarvoor stak Rosneft zich wel diep in de schulden. De schuld bedraagt ruim 23 miljard dollar, waarmee Rosneft de grootste schuldenpost heeft in het Russische bedrijfsleven.