NEW YORK - De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers verwacht over het tweede kwartaal van dit jaar een verlies te moeten rapporteren van 2,8 miljard dollar (1,77 miljard euro). Dat maakte de bank, die vorig jaar in het tweede kwartaal een winst boekte van 1,26 miljard dollar, maandag bekend.

Het verlies is vele malen groter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Lehman Brothers leed vooral grote verliezen op de handel in effecten.

Lehman Brothers wil 6 miljard dollar aan nieuw kapitaal uit de markt halen door aandelen uit te geven. Daarmee moet de aangeslagen balans van het bedrijf worden versterkt.

Wurggreep
De bank publiceert zijn volledige resultaten volgende week dinsdag. Volgens marktvorsers bewijst het miljardenverlies van Lehman Brothers dat de kredietcrisis die de financiële markten al bijna een jaar in een wurggreep houdt, nog niet ten einde is. De crisis kostte al concurrent Bear Stearns de kop. Die bank werd eind mei voor een zacht prijsje opgeslokt door JPMorgan Chase.

Lehman Brothers wordt door de financiële markten na het omvallen van Bear Stearns al met argusogen gevolgd. De koers van de zakenbank is de afgelopen drie maanden met bijna 30 procent gedaald.