AMSTERDAM - Zeven op de tien Nederlanders vinden hun kennis van financiële zaken goed of zelfs zeer goed. Daarmee is het aantal zelfbenoemde financieel experts in vergelijking met andere landen hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van de vermogensbeheerder AXA, dat maandag is gepubliceerd.

In Duitsland zei de helft van de ondervraagden te beschikken over goede tot zeer goede kennis van financiële zaken. In België lag het percentage op 38.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen een iets betere kennis hebben van beleggingsfondsen dan vrouwen. Vrouwen kwalificeren aandelenfondsen vaker dan mannen als een risicovolle investering.

Kennis
Uit de kennistest van AXA blijkt dat de kennis van Nederlanders minder goed is dan ze zelf denken. Zo weet 63 procent van de in totaal duizend geënquêteerden niet wat een vastgoedfonds precies doet en 67 procent heeft geen idee of er belasting betaald moet worden over winsten van beleggingsfondsen.

"Als je meer in detail kijkt, weten heel veel mensen niet precies hoe het in elkaar zit", aldus Barten.

Beleggingsfonds
Opvallend is verder dat 4 procent van de Nederlanders, als ze een bedrag van 50.000 euro zouden krijgen, dat geld in een beleggingsfonds wil steken. Bij buurlanden België en Duitsland gaat het om respectievelijk 23 en 14 procent.

De reden van het verschil met Nederland is onduidelijk. "Naar de precieze reden is niet gevraagd", aldus Barten. "Het blijft dus gissen naar het waarom."