Het was de week van de mobiele televisie. Zowel KPN als de NOS lanceerden hun diensten. Allebei televisie, allebei mobiel maar wel totaal verschillend. Andere techniek, andere prijs, andere kwaliteit. Wat heeft de toekomst?

Robert Bitter | Logica

Marktvorsers zijn zeer verdeeld over de vraag hoe graag u televisie wilt kijken op uw mobiele toestel. Wordt het een groot succes zoals bijvoorbeeld in Korea, dan is KPN er klaar voor. De toestellen hebben door hun antenne een hoog 'back to the future'-gehalte, maar het DVB-H platform is fonkelnieuw.

De technologie sluit mooi aan bij de mobiele infrastructuur, maar is een variant van het voor Digitenne gebruikte DVB.  Echt omroep dus waarbij het aantal kijkers geen invloed heeft op het netwerk. Het motto van het business plan van KPN is dan ook: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

NOS
Bij de NOS gaat het om een applicatie voor op bij voorkeur UMTS telefoons. Even downloaden en je opent een mooi schermpje waarop je behalve de mogelijkheid om bijvoorbeeld het laatste journaal te zien, informatie over nieuws, sport, files, weer en teletekst krijgt.

Mobiele videoapplicaties zoals die van de NOS hebben grote voordelen. Je hoeft geen nieuwe telefoon aan te schaffen waarbij je voorlopig mag kiezen uit twee toestellen in willekeurig welke kleur als het maar zwart is. Je hebt praktisch overal in Nederland dekking en zolang er streaming in je flat fee data-abonnement zit, spaar je 9,95 Euro per maand uit.

Streaming
Het grootste voordeel is echter dat je niet vast zit aan een zenderpakket dat iemand anders voor je selecteerde. Eigenlijk is maar één nadeel: hoe meer zielen, hoe minder vreugd. Wanneer streaming een groot succes wordt, lopen netwerken vast. Geen mobiele infrastructuur die er tegen opgewassen is.

Zelfs matige video vraagt zoveel data dat operators datastromen moeten afknijpen wanneer het netwerk vol loopt. U wilt tenslotte wel kunnen bellen!

Beeld
De videodatastromen zijn daarom bij voorbaat smal en moeten soms toch nog verder afgeknepen worden. En dat zie je! Het KPN beeld is messcherp. Bij de NOS zijn ondertitels vaak niet te lezen. Bovendien kan Sonja Bakker met pensioen want de beeldverhoudingen op mijn toestel zorgen voor instant vermagering. Maar misschien daarom, net zoals bij YouTube: leuk blijft het!

Nieuwe mobiele netwerken zullen het streamingprobleem voor een deel oplossen omdat ze steeds meer bandbreedte krijgen. Belangrijker nog is dat ze zullen herkennen wanneer meerdere gebruikers in hetzelfde gebied kijken naar dezelfde videobeelden. Netwerken maken daar dan één datastroom van die door meerdere mobieltjes opgepikt kan worden.

Mobiele video wordt dus een mix van omroep, gedeelde datastromen en individuele datastromen. Een mooie combinatie van de keuzevrijheid, kwaliteit en efficiëntie. Nu maar hopen dat u kijken wilt.

Robert Bitter is Principal Consultant bij Logica Management Consulting