AMSTERDAM - Banken proberen elkaar in de maanden mei en juni af te troeven met de spaarrentes die zij bieden, om zoveel mogelijk vakantiegeld binnen te harken.

Vooral de kleinere banken vechten om een plaatsje bovenaan de rentelijst, zo blijkt zondag uit een persbericht van FX.nl, dat de actuele standen bijhoudt.

Het zijn echter de buitenlandse banken die bovenaan de lijst prijken. Zo geeft het IJslandse merk Icesave, van Landsbanki die kort geleden voet op Nederlandse bodem zette, vijf procent rente. De bank deelt zijn eerste positie met de Credit Europe Bank, terwijl The Economy Bank met 4,6 procent goed is voor de tweede plaats.

Turkse banken
De IJslandse nieuwkomer heeft de nummer één positie van de oorspronkelijk Turkse banken zoals TEB bank en AK Bank overgenomen. Landsbanki is buiten IJsland sinds 2000 actief in het Verenigd Koninkrijk en daar hebben spaarders gezamenlijk zo'n 4,5 miljard Britse pond bij de bank ondergebracht.

Onder de Nederlandse banken zijn het de kleinere aanbieders die de hoogste percentages bieden. Het zijn Loyalis, Alex en DSB die de eerste drie posities innemen, met respectievelijk 4,3 procent, 4 procent en 3,9 procent.

Onder de grootbanken is het volgens FX de Rabobank die met 2,8 procent de spaarder de hoogste rente biedt. ABN AMRO keert een rente van 2,6 procent uit, terwijl de Postbank op de derde positie terechtkomt met 2,5 procent.

Kredietcrisis
Door de kredietcrisis is het moeilijker om op de interbancaire markt aan geld te komen, dus hebben banken de spaarder in ere herstelt. Spaarders moeten echter wel wat moeite doen om die hogere percentages ook daadwerkelijk in de wacht te slepen. Vaak gelden de hoge tarieven alleen voor nieuwe rekeningen.