AMSTERDAM - Alle ogen van beleggers zullen de komende week zijn gericht op de ontwikkeling van de olieprijs. Vrijdag steeg de prijs van een vat olie naar een recordniveau van boven de 139 dollar. Dit leidde tot sterke koersdalingen op de effectenmarkten in New York.

Nooit eerder steeg de olieprijs zo sterk als vrijdag. Handelaren betaalden voor een vat van 159 liter ruim 10 dollar meer dan donderdag, toen de prijs al meer dan 5 dollar omhoog was geschoten.

Niemand lijkt voorlopig iets te kunnen doen aan het hoge niveau van de olieprijzen. Op een topbijeenkomst van ministers van Energiezaken van de grote industrielanden overheerste dit weekeinde de berusting. Regeringen kunnen beter inzetten op de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele brandstoffen dan dat zij het oliekartel OPEC onder druk zetten om meer olie omhoog te pompen, zo was de boodschap.

Agendapunt
Toch zijn er grote zorgen over de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Consumenten voelen het vooral in hun portemonnee bij de benzinepomp. Bedrijven worden met steeds hogere kosten geconfronteerd. De dure olie zal daarom ook een belangrijk agendapunt zijn op de topbijeenkomst van de ministers van Financiën van de G8, de groep van grootste industrielanden, die vrijdag in Osaka begint.

Donderdag krijgen beleggers een indicatie van de kooplust van de Amerikanen als detailhandelscijfers over de maand mei naar buiten komen. Analisten verwachten een omzetstijging van 0,5 procent van de Amerikaanse detailhandel, maar deze toename is vooral te danken aan cheques die president George Bush aan de bevolking heeft overhandigd. Analisten denken dat die maar voor een kortstondige impuls van de economie zullen zorgen.

Een ander belangrijk macro-economisch cijfer is de publicatie van het handelstekort van de Verenigde Staten in april, op dinsdag. Het tekort zal zijn opgelopen, zo is de verwachting, doordat de VS steeds duurdere olie moeten importeren.

Bedrijven
Beleggers in Amsterdam zullen hun ogen ook richten op een aantal bedrijven. ASMI en Draka bijvoorbeeld. ASMI zal uiterlijk zaterdag laten weten of Applied Materials twee belangrijke onderdelen mag overnemen.

De chipmachinefabrikant uit Bilthoven meldde vrijdag dat zijn Amerikaanse rivaal bereid is om daar 400 tot 500 miljoen dollar voor te betalen. Verkoop betekent echter ook ontmanteling van het bedrijf. Het is nog maar de vraag wat de beleggingsfondsen Hermes en Fursa daarvan vinden. Zij hebben al een hoogoplopend conflict met de directie van ASMI en willen een eigen directeur aanstellen om orde op zaken te stellen.

De kabelproducent Draka komt woensdag met een zogenoemde trading update, oftewel met een overzicht van hoe de zaken de afgelopen maanden zijn verlopen. Ook Draka heeft te maken met ontevreden aandeelhouders. Het beleggingsfonds Lucerne Capital Management wil dat de onderneming een lucratieve belegging in het Midden-Oosten van de hand doet. De directie van Draka heeft zich daar tot dusver tegen verzet.