RIJSWIJK - De Vereniging van Nederlandse Effectenbezitters (VEB) en de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs (NCVB) willen gaan fuseren.

Daarmee zal een beleggersvereniging tot stand komen van 40.000 individuele leden en vijfhonderd beleggingsstudieclubs. Dat meldde de VEB zaterdag.
 
De nieuwe vereniging, die VEB NCVB gaat heten, zal zich richten op belangenbehartiging, informatievoorziening en educatie. Dat is nodig nu de sociale zekerheden van de consument afnemen en financiële producten steeds complexer worden, zegt Dick Ermstrang, voorzitter van de NCVB.

Dezelfde belangen
Volgens directeur Jan Maarten Slagter van de VEB richten beide verenigingen zich op dezelfde doelgroep en streven ze dezelfde belangen na. "Wij denken relevant te zijn voor een grote groep Nederlandse beleggers die behoefte heeft aan een betrouwbare, niet-commerciële partner."

De directeuren van beide verenigingen hebben een intentieverklaring getekend en wachten op goedkeuring van het bestuur en de ledenvergadering van de NCVB en van de raad van toezicht en de ledenvergadering van de NCVB. Als het plan wordt goedgekeurd, zal de nieuwe vereniging op de Dag(en) van de Belegger, op 28 en 29 november, gelanceerd worden.

Slagter zal directeur en enig bestuurder worden van VEB NCVB. Ermstrang blijft betrokken bij de vereniging als consultant.