BRUSSEL - Negen oud-werknemers van de failliete Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena zijn in verdenking gesteld van fraude en fiscale overtredingen. Dat meldden Belgische media zaterdag. Justitie in Brussel heeft na bijna zeven jaar het vooronderzoek naar de feiten afgerond.

Volgens justitie is er in de periode voorafgaand aan het faillissement gesjoemeld bij de bestelling van 34 Airbus-vliegtuigen, terwijl maar de helft nodig was. Bovendien hadden de Boeing-toestellen van Sabena nog jaren mee gekund. De verdenking bestaat dat twee toppersonen binnen Sabena geld hebben gekregen om de onnodige bestelling erdoor te duwen.

Daarnaast zouden zes managers en kaderleden buiten medeweten van de fiscus bonussen hebben gekregen via frauduleuze constructies en moet één persoon zich verantwoorden voor boekhoudkundig gesjoemel.

Huiszoeking
De zaak kwam aan het rollen toen enkele vakbondsleden in 2001 naar de rechter stapten. Een dag voor het faillissement in november 2001 werd uitgesproken, vond een eerste huiszoeking plaats.

Volgens curator Christian van Buggenhout van Sabena was de overbodige bestelling van de 34 toestellen indertijd de doodsteek voor het bedrijf. De koop zou zijn opgedrongen door de vroegere minderheidsaandeelhouder SwissAir, een bedrijf dat in 2002 zelf failliet ging. De curator probeerde in 2005 nog 1,9 miljard euro terug te vorderen van dochterondernemingen van SwissAir.

Van Buggenhout vreesde de laatste tijd dat het dossier zou gaan verjaren, maar constateerde zaterdag tegenover de Vlaamse omroep VRT dat er bij justitie kennelijk "een tandje bij gestoken is". De zaak komt waarschijnlijk dit najaar voor de rechter.