APELDOORN - Het Kadaster verhoogt zijn tarieven per 1 juli, omdat het aantal verkochte woningen het afgelopen jaar is gedaald. Dat meldde het Kadaster vrijdag.

"Voor producten die niet kostendekkend zijn, hebben we een tariefsverhoging doorgevoerd", lichtte een woordvoerder van het Kadaster toe. Ongeveer de helft van de producten is per 1 juli 30 procent duurder. De overige producten zijn niet in prijs omhooggegaan. Inschrijving van akte, het meest verkochte product van het Kadaster, stijgt van 70 euro naar 91 euro.

Opbrengsten
Het Kadaster meldde in april al dat de opbrengsten vorig jaar zijn gedaald tot 184,3 miljoen euro. Dat is een daling van 38 miljoen euro vergeleken met 2006. Oorzaak is een daling van het aantal verkochte woningen in Nederland met ongeveer 30 procent.

Het Kadaster voerde voorgaande jaren juist twee keer een prijsverlaging van 10 procent door. Een keer in 2006 en een keer in 2007. Dat gebeurde om het te hoge eigen vermogen in lijn te brengen met de norm van het ministerie van VROM. Het eigen vermogen van het Kadaster nam af tot 58,5 miljoen euro. In 2006 had de instantie nog een eigen vermogen van 130 miljoen euro. Het normbedrag dat VROM aanhoudt is 80 miljoen euro.