AMSTERDAM - HEMA-artikelen zijn vanaf de tweede helft van dit jaar wereldwijd te koop. Via de dan vernieuwde webwinkel wordt het mogelijk om bekende HEMA-producten waar ook ter wereld te bestellen en te laten versturen via post of pakketservice, aldus een woordvoerster van het bedrijf vrijdag.

HEMA verwacht dat met name expats gebruik zullen maken van de service. De Nederlandse webwinkel is een regelrechte hit, maar concrete cijfers wil het concern niet geven. Bovendien blijkt de webwinkel extra omzet in de filialen te genereren, doordat veel bezoekers hun online bestelde producten in de winkel ophalen en dan andere producten erbij kopen.

In België is het op dit moment al mogelijk om gebruik te maken van de online fotodienst. Vanaf de tweede helft van dit jaar komt in het buurland ook een eigen HEMA-webwinkel in het Frans en Nederlands. Of andere landen een eigen webwinkel krijgen is niet uit te sluiten, maar of er al concrete plannen hiervoor zijn wilde de woordvoerster niet zeggen.

Nieuwe formule
De HEMA, dat staat voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, is volop aan het veranderen. In maart (her)opende het grootste filiaal volgens een nieuwe formule zijn deuren in Groningen. Sinds juli vorig jaar zwaait investeringsmaatschappij Lion Capital de scepter. Die kocht HEMA van detailhandelsconcern Maxeda, bekend van V&D, Bijenkorf en Claudia Sträter.

Naast de restyling van bestaande, grote filialen is HEMA volop bezig om winkels op stations te openen. De eerste winkel komt op het Centraal Station in Amsterdam en staat gepland voor de tweede helft van dit jaar. Hoe de nieuwe 'HEMA-to-go' eruit gaat zien, is nog onbekend. "Er zal een grote nadruk liggen op voedsel, maar het is ook niet ondenkbaar dat we op die locaties meer doen met fietsenbanden en dergelijke." De filialen in (stads)centra zullen meer gericht zijn op lifestyle en wonen.

Er zijn 351 HEMA-winkels in Nederland. In buurland België bijna zestig. Duitsland heeft er acht en in Luxemburg zijn twee HEMA-filialen.