AMSTERDAM - Op de laatste werkdag voordat het EK voetbal begint, is vrijdag op menig kantoor de laatste hand gelegd aan de bedrijfspool. Want de goklust op de werkvloer is flink.

"Mensen voeren de laatste wijzigingen door", aldus medewerker Bennie Janssen van de Rabobank in Assen. Wetenschappelijk gezien pas de bedrijfspool goed binnen de kantoorcultuur.
 
Op de website ekpoultje.nl is de lokale Drentse Rabobank een van de grotere bedrijfspools, met tachtig deelnemers. "Vandaag loopt dat aantal nog wel op naar 85. De hele week is al flink gelapt, sommigen staan zelfs twee keer ingeschreven", aldus Janssen.

Aftellen
Nu het echte aftellen is begonnen voordat de bal rolt, worden volgens Janssen op de werkvloer alle standen en opstellingen nog eens grondig doorgenomen. Maar over de uitkomst van het toernooi zijn de collega's redelijk eenduidig. "Nederland is duidelijk favoriet, gevolgd door Duitsland en Italië", constateert Janssen.

Wetenschappelijk gezien is de voetbalpool op het werk een interessant fenomeen, vindt docent cultuurgeschiedenis Remco Ensel. "Voor kantoorwerkers kan het meedoen eraan een goede manier zijn om toch enige vorm van ontspanning te vinden en amicaliteit ter verzachting van de normale collegialiteit", aldus Ensel.

Ensel schreef onlangs het boek Alleen tijdens kantoortijden, over het kantoorbestaan. De voetbalpool op kantoor wordt volgens de wetenschapper gekenmerkt door competitie, kennis en vaardigheden. "Dit past bij het arbeidsethos van de witteboordenwerker. Want dat zijn de instrumenten om te stijgen op de ladder in de organisatie en die, meestal niet gerealiseerde, ambitie is een van de wezenstrekken van de kantoorwerker", aldus Ensel.

Animo
Ook bij Abin Accountants in het Zuid-Hollandse Noordwijk is de animo voor de bedrijfpool groot. "Er hebben zich nu 25 collega's aangemeld, ongeveer de helft van het hele bedrijf", aldus systeembeheerder en initiator Reinier van Leeuwen. Zelf is hij niet de grootste voetbalfan. "Maar ze hebben mij gevraagd de pool op te zetten, omdat mijn voorganger dat ook altijd deed."

De pot bij Abin is opgelopen naar 250 euro, waarvan de winnaar de helft int. "De rest wordt verdeeld onder de nummer twee tot en met vijf", aldus van Leeuwen.

Bij de Rabobank in Drente bedraagt de inleg 5 euro per persoon. Organisator Janssen: "We hebben het net gehad over de verdeling van de pot na afloop. De uitkomst is dat de nummer 1 een reischeque ontvangt van 200 euro. Nummers 2 en 3 krijgen respectievelijk 100 euro en een dinerbon van 50 euro. De vijf beste voorspellers erna krijgen elk 10 euro", aldus Janssen.

Gezagsondermijnend
Wetenschapper Van Ensel wijst erop dat voetbalpool op het werk ook een gezagsondermijnend element bevatten. "Ze maken het mogelijk dat kriskras door de beroepshiërarchie van de organisatie heen mensen komen boven drijven die uitmunten in kennis en vaardigheden. Wellicht is dit het enige domein en de enige keer dat zij hierom worden geprezen en hoger eindigen dan de normaal hoger geplaatsten."